ÜYE OL 50 TL KAZAN
1.500 TL üzeri ücretsiz kargo
ÜYE OL 50 TL KAZAN
1.500 TL üzeri ücretsiz kargo
Neden Doğal Deodorant Kullanıyorum?

Neden Doğal Deodorant Kullanıyorum?

Terleme, vücut ısımızı ayarlayabilmemizi sağlayan doğal bir mekanizma. Ortam ısısı yükseldiğinde terimizin buharlaşmasıyla vücudumuzun soğuması sağlanmış olur.

Terimiz aslında kokmaz. Ter kokusuna neden olan şey cildimizin doğal florasını oluşturan bakterilerin teri ve sebumu parçalamasıyla ortaya çıkan bileşikler. Teri ve kokuyu önlemek için deodorantlar ve antiperspiranlar kullanıyoruz. Deodorantla antiperspiran arasındaki temel fark; deodorantların kokuyu engellemesi, antiperspiranlarin ise ter bezlerini bloke ederek ıslaklığı engellemesi.

Başka bir dünyanın mümkün olduğu "clean beauty” konseptinde gün içinde maruz kaldığımız sentetik kimyasal yükünü azaltabilmek için tıpkı diş macunu, nemlendirici ve şampuanda olduğu gibi deodorant seçimimizde de doğal alternatiflere yönelebiliriz.

Doğal deodorant kullanmaya karar verdiğimizde satın alacağımız ürünün içinde hangi içeriklerin bulunmamasına dikkat etmeliyiz?

1. Alüminyum: Alüminyum içeren bileşikler antiperspiran, yani terlemeyi önleyici kişisel bakim ürünlerinin başlıca aktif içeriğidir. Ter üretimini bloke ederek etki gösterirler. Alüminyumun ciltten emilebileceği ve meme dokusuna yerleşip meme kanseri oluşturabileceğiyle ilgili endişeler var. Ancak bugüne kadar alüminyum tuzlarının ne meme kanserine yol açtığı ne de kanser gelişmesinde rolü olmadığı kanıtlanabildi. Halen araştırmaların sürdüğü tartışmalı bir alan. Aynı şekilde Alzheimer gelişimi ve aluminum arasında ilişki olup olmadığı da kanıtlanabilmiş değil. Tartışmaların ve araştırmaların sürdüğü bir alanda konu netleşene kadar güvenli tarafta olmak adına alüminyum içeren antiperspiranlarin kullanımı tercih edilmeyebilir.

2. Triclosan: Hormon bozucu ve iritan etkileri olan bir antibakteryel ajan. Koku önleyici olarak kullanılıyor. İnsan sağlığına zararı yanında, çevrede birikerek okyanus yaşamını tehdit ediyor.

3. Parfüm: "Fragrance" ad altında da geçen sentetik kimyasallar. Hoş koku vermek için kullanılıyor ancak hormon bozucu ve allerjen olabiliyorlar.

4. Parabenler: Ürünlerin bozulmasını engelleyen koruyucu aktif içerikler. Hormon bozucu özellikleri var.

5. Fitalatlar: Kalıcılığı artırıcı ve koku verici olarak kullanır. Muhtemel karsiojen ve hormon bozucudur.

Doğal deodorantlara geçmeye karar verenlerde en büyük endişe doğal deodorantların yeterince etkili olmayabilecekleri. Bu nedenle doğal bir deodorant ararken nelere dikkat etmek gerekiyor? Biraz bundan da bahsedelim.

Doğal bir deodorantın etkili olabilmesi için 3 şeyi yapabilmeli:

1. Nemi, ıslaklığı emmek

2. Kokuyu kontrol altına almak

3. Nahoş kokuyu baskılayacak şekilde hoş kokulu olmak

Doğal deodorantlarda hangi aktif içerikler bulunur ve ne işe yarar?

· Tapioca nişastası, mısır nişastası, cadı fındığı ekstraktı: Nemi/ıslaklığı emerek bakteri üremesini ve kokuyu azaltır, yapışkanlık hissini giderir.

· Liken ekstraktı: Antibakteriyel etkiyle kokuyu kontrol altına alır.

· Mür reçine özü: Antiseptik, yatıştırıcı, hoş koku verici.

· Çay ağacı, zarif lavanta, mersin, okaliptüs, limon ve sitronella gibi uçucu yağlar: Hoş koku ve antibakteriyel etki sağlar.

· Sodyum bikarbonat: Nemi emer, cildin pH' in yükselterek bakteri üremesini engeller ve böylece kokuyu nötralize eder. Bu etkisi bazı hassas ciltlerde tahrişe neden olabilir. Ancak alüminyum gibi toksik değildir. Yani koltuk altında tahrişe neden olmuyorsa güvenle kullanılabilir.

· Magnezyum hidroksit: Sodyum bikarbonat kadar nem ememese de bu amaçla kullanılır. Cildin pH'ini yükselterek bakteri üremesini engeller ve böylece kokuyu nötralize eder. Tahriş riski sodyum bikarbonattan daha düşüktür. Alüminyum gibi toksik değildir. Yani koltuk altında tahrişe neden olmuyorsa güvenle kullanılabilir.

· Balmumu ya da vegan alternatifi candelilla wax: Deodoranta katılığı verir ve cildi yumuşatır.

·Kil: Fazla nemi emer.

·Çinko oksit: Bakteri üremesini baskılayarak kokuyu engeller.

·Aloe Vera, mersin ve melisa hidrosolleri: Sürtünme nedeniyle tahriş gelişmesine açık koltukaltı bölgemizin derisinde yatıştırıcı etki yaparlar.

·Shea butter, Kakao yağı, Hindistan cevizi yağı gibi taşıyıcı yağlar: Deodorantın içindeki diğer aktif içeriği cilde taşıyabilmeyi sağlar. Koltuk altı cildinin sürtünmeye bağlı tahrişini önler.

"Doğal”ı ararken bazı içeriklerden bahsetmeyip sadece "anahtar içerik”lerinisayan ancak yine de "doğal” olduğunu savunan alternatiflerdense, tüm içeriğin olanca şeffaflığıyla yayınlandığı ürünlerde yukarıda saydığımız "olmaması” ve "olması” gerekenlerlistesine göre seçimimizi yapabiliriz.

Kısaca özetlemek gerekirse; doğal deodorantlar antiperspiranlar gibi terlemeyi engellemez. Ancak fazla nemi, ıslaklığı emer, koku oluşumunu engeller. Doğal deodorant kullanmaya karar verdiğimizde nelere dikkat etmemiz gerektiğini etraflıca anlattığım kapsamlı bir kaynak oldu. Doğal kozmetiklerle ilgili farklı konulardaki blog yazılarımı kaçırmak istemezseniz Seniha.com sitesine üye olabilir ve bu yazıyı faydalanabileceğini düşündüğünüz dostlarınızla paylaşabilirsiniz.

Dr. Sadiye Kuş

Dermatoloji Uzmanı

Paylaş: