Bu yazımda ve takip eden paylaşımlarımda cilt tiplerini ve cilt tiplerine göre doğal cilt bakımının nasıl olması gerektiğini konuşacağız.
İçinde bulunduğumuz mevsim dolayısıyla ilk olarak kuru cilt tipini konuşarak başlıyoruz.
Kuru cilt nedir?
Cildimiz gün boyu nem kaybediyor. Bunun nedeni, nemin sürekli olarak derin tabakalardan en yüzeydeki tabakaya doğru hareket halinde olması. Sağlıklı bir ciltte derinin üzerindeki bariyeri oluşturan "lipid film tabakası” nemin yüzeyden kaybını frenler, cildin parlak ve pürüzsüz olmasını destekler. Ancak, cilt bariyerinin zarar gördüğü durumlarda bu kayıp artar ve cilt hızla kurur, hassaslaşır.
Nem tutma kabiliyetini yitiren cilt:
Cilt kuruluğu neden ortaya çıkar?
Kuru cilt ve mevsimler:
Havaların soğuduğu aylar neredeyse "kuru cilt” ile eş anlamlı. Bunun nedeni sonbaharda ve kışın havadaki nem oranının çok düşük olması ve kuru ve soğuk havanın cildimizin nemini çalması. Ek olarak, iç ortamlar ısıtıldığında havadaki nem daha da azalır ve deri yüzeyinden fazlaca su çekilir.
Kısaca şöyle özetleyebiliriz: Kuru ciltlerin doğal sebum dengesi bozulmuş olduğundan cilt nem tutma kabiliyetini yitirir. Nemini kaybeden cildin; sağlığı bozulur, kurur, hassaslaşır, mat ve cansız görünür, ince kırışıklıklar belirginleşir ve cilt elastikiyetini kaybeder.
KURU CİLTLER İÇİN DOĞAL CİLT BAKIMI NASIL OLMALI?
CİLT TEMİZLİĞİ
Kuru cilt tipi için içeriğinde daha nazik sürfaktanlar olan ürünler tercih edilmeli.
Yağ formunda ya da sülfatsız, nazik sürfaktanlar içeren temizleyiciler kullanılmalı. Bu tür ürünlerle günde bir kez, tercihen akşamları temizlik yeterli olacaktır. Sabah sadece duru su kullanılmalı.
Yağlarla cilt temizliği
Yağla temizliği daha önce denemediyseniz başlangıçta fikir olarak garip gelebilir. Ancak kuru ciltler için mutlaka denemeye değer. Doğal sabit yağlar ya da bu yağ karışımlarını içeren serumlarla temizlik yapılacaksa, parmak uçlarına ya da pamuk makyaj pedine birkaç damla damlattıktan sonra cilt, ovmadan nazikçe silinir. Yağ tüm kiri ve ölü hücreleri kendine çekerek cildi kurutmadan temizler. Temizleme sonrası cildi nemli ve yumuşak bırakır. Bu yüzden özellikle kuru bir cilde sahip olanlar için bu özelliği önemli.
Dilerseniz temizlik iki basamaklı da olabilir: Yağ bazlı temizleyicinin ardından ciltte kalan yağlılık hissinden rahatsızsanız,nazik bir yıkama ürünüyle cilt kalan fazla yağ kurutmadan arındırılabilir.
Özetle; Yağ formunda ve/veya nazik sürfaktanlar içeren TEMİZLEYİCİLER tercih edilmeli.
TONİK OLARAK HİDROSOL (Bitki Suyu)
Kuru cilt yapısına uygun yatıştırıcı gül suyu, ölmez çiçek, lavanta ve papatya gibi bitki suları sprey şeklinde uygulanabilir ya da parmak ucu veya pamukla nazikçe, ovmadan cilde yayılabilir.
Hidrosolün kurumasına izin vermeden nemlendirme adımına geçilmeli. Bu şekilde bitki suyu, tüm şifası ve nemiyle deriye hapsedilmiş olur.
NEMLENDİRME
a. Hyalüronik Asit Serum: Cildin nem tutmasını sağlar. Hidrosolden hemen sonra kullanılır.
b.Doğal Sabit Yağlardan Elde Edilen Serumlar, Anhidröz Kremler ve Emülsüyonlar: Hyalüronik asit serumun hemen üzerine uygulanan bu ürünler nemin cilt yüzeyinden buharlaşıp gitmesini önleyerek nemi içeriye hapseder.
4.YAP - Günde 2 litre su içilmeli. Böylece, vücudumuzun kaybettiği nemi eksiksiz olarak yerine koyabilir ve cildimizin sağlığını koruyabiliriz.
5.YAP - Bulunduğun ortamı nemlendir: Havadaki bağıl nem oranının düştüğü sonbahar ve kış aylarında ortam nemlendirici cihazlar odadaki nemin belli bir düzeyde kalmasını sağlayarak cildin nem kaybını önlemeye yardımcı olur.
6.YAPMA - Sık peeling uygulamaktan kaçın. Aşırı peeling yapmak cildin sağlıklı yağ tabakasını söküp cilt bariyerini bozar, kuruluğu artırır. Belki de cildin hiç peeling ihtiyacı yoktur ve bakım yapayım derken cildi daha da kurutuyor olabiliriz. Bu nedenle bu mevsimlerde sık peeling uygulama.
7.YAPMA - Sıcak duş ve banyodan kaçın, yıkanma süresini kısa tut: Sıcak su cildimizin bariyerine zarar vererek kuruluğu ve hassasiyeti artırır.
Dr. Sadiye Kuş
Dermatoloji Uzmanı